Acum este Sâm Apr 25, 2026 2:46 pm

forum.cursuridecalificareacreditate.ro

Forum Tehnic : Frigotehnisti ,Instalatori ,Electricieni si Sisteme Fotovoltaice

Zapada pe aspiratie

Aici cursanti pot expune ce nelamuri sau intrebari au legat de cursul de Frigotehnie

Zapada pe aspiratie

Mesaj de P Florin » Dum Ian 11, 2015 11:30 pm

Am si eu un racitor de bauturi racoritoare cu 2 cuve Problema este ca am zapada pe cele doua tevi Va atasez o poza sa vedeti si dvs R134 450 gr
R134 un singur compresor Am 3 tevi care vin intr-un tub izolat ,ce nu inteleg ce cauta capilarul acolo Daca scot freonul afara pana se retrage zapada ,nu mai functioneaza in performante Asa a facut de noua
Fişiere ataşate
masinadeinghetata_zpsea11758b ac.jpg
Masina frigorifica cu doua vaporizatoare Zapada vine pe aspiratie Am montat o VS pentru masurat presiunea
masinadeinghetata_zpsea11758b ac.jpg (122.75 KiB) Vizualizat de 3666 ori

Re: Zapada pe aspiratie

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Lun Ian 12, 2015 2:53 pm

Cred ca nu va deranjeaza daca posta poza primita de la dvs a fost redimensionata si copiata pentru comentariu.deoarece doresc sa pricepeti la ce voi face referire
Intrebari :
-Ce lungime de capilar aveti libera
-Ce diametru ext au cond B,C,D

Cum le identific eu
A =izolatie gen cele de la termopane
B=iesire VS din vap 1
D=Iesire VS din Vap 2
C=Aspiratie comp vedeti traseul cond de Cu merge spre comp
E=Capilar care intra in izolatie
F=Refulare compresor VSSI , cond este mai mica in diam ca la aspiratii
G=Condensator cu racire fortata (serpentine de Cu si tole )
H=elice ventilator axial ,motorul asincron se vede in poza lejer
VS PI aveti o VS pentru masurare PI ,aici ma minunez de ce o fi facut chinezul risipa
W =aici cred ca aveti conducta de la compresor pentru PJ pe aici faceti incarcarea

Pacat ca nu am mai multe detalii de la dvs
Din cate stiu este o porcarie low cost ,nici cu forta nu as bea asa ceva
Dvs aveti 2 cuve deci 2 vaporizatoare care in mod normal lucreaza independent
Controlul lor este facut de un termostat (electronic ,mecanic ,,,,)
Capilarul se imparte spre cele 2 vaporizatoare
Pe fiecare bucatica de capilar care duce la Vap nu aveti o ES (electro ventil ) care inchide si deschide accesul refigerantului spre vaporizatorul respectiv ,cand a atins temp setata ,care este dictata de termostat sau poate aveti sonde si totul este monitorizat de un controler .
Daca nu ma insel mai trebuie sa aveti si un motor electric care antreneaza in cele 2 cuve un surub melcat (seamana cu cel de la masina de tocat ) sa uniformizeze temperatura in lichidul acela ciudat .
-Cu timpul nu se face un amestec putin mai gros de lichid si fulgi de gheata ? nu cumva atunci se opreste si compresorul ,este inca o masura de siguranta sa nu se aleaga praful de masina dvs .Cand curentul consumat de motorul de antrenare trece de o limita se opreste comp .dar in continuare functioneaza suruburile de omogenizare (amestec din cuve )

Unde aveti izolatia acolo aspiratia compresorului se uneste cu cond care vin din cele 2 vaporizatoare (in mod normal trebuia sa aveti VS =vapori saturati ) .Prezenta capilarului este urmatoarea el ar trebui sa dea roata la cele 3 conducte acolo ar trebui sa aiba loc un schimb de caldura .
Conductele de aspiratie din cele 2 vaporiz inclusiv cond de asp a comp vor primi caldura de la capilar pe unde circula lichid doar partial vaporizat 85/15 Deci capilarul se va raci iar aspiratiile se vor incalzi Mai clar am SIV/SRL adic supra incalzirea vaporilor si supra racirea lichidului
Daca era un contact termic bun spre compresor nu trebuia sa mai aveti zapada iar daca aveati un termometru cu laser si masurati ce temp aveti pe capilar la intrare in izolatie si cat aveti cind iese spre cele 2 vaporizatoare ma intelegeati ce spun ,dif de temp era lejer de 10-15 C Pe aici aveti una din probleme dvs
Astept mai multe date si va dau solutia pe privat
Solutii exista cu un tub de marire de sectiune gen cele care sunt pe aspiratie la AC dar de dimensiuni mai mici cam cat un filtru gol prin interior cu diam interior ( la capete ) cit ext cond de Cu a dvs de la aspiratie

Cu stima ,,,,
Fişiere ataşate
Masina inghetata.jpg
A =izolatie gen cele de la termopane
B=iesire VS din vap 1
D=Iesire VS din Vap 2
C=Aspiratie comp vedeti traseul cond de Cu merge spre comp
E=Capilar care intra in izolatie
F=Refulare compresor VSSI , cond este mai mica in diam ca la aspiratii
G=Condensator cu racire fortata (serpentine de Cu si tole )
H=elice ventilator axial ,motorul asincron se vede in poza lejer
VS PI aveti o VS pentru masurare PI ,aici ma minunez de ce o fi facut chinezul risipa
W =aici cred ca aveti conducta de la compresor pentru PJ pe aici faceti incarcarea
Masina inghetata.jpg (121.47 KiB) Vizualizat de 3665 ori
Lector Inginer Olteanu Mircea
Formator si Indrumator Cursuri de Calificare Frigotehnisti,Instalatori si Electricieni
http://www.cursuridecalificareacreditate.ro
http://www.cursurifrigotehnisti.ro/

Re: Zapada pe aspiratie

Mesaj de Ovidiu » Sâm Feb 21, 2015 5:21 pm

In sfarsit am inteles si eu citind acest raspuns al dvs ,seamana cumva in genul teava prin teava cum era Arcticul facut pe vremuri Daca venea lichid cind da de capilarul cald se vaporiza si comp nu mai avea probleme ,Acum vad ca au aplicat metoda sa rasuceasca pe conducta de aspiratie capilarul ,poate s-a grabit chinezul si nu a reusit un contact termic bun cum sesizati si dvs

Înapoi la Intrebari, Nelamuriri, Sugestii legate de cursurile de Frigotehnist