Acum este Vin Apr 24, 2026 4:45 am

forum.cursuridecalificareacreditate.ro

Forum Tehnic : Frigotehnisti ,Instalatori ,Electricieni si Sisteme Fotovoltaice

Montare vaporizator frigider

Albume Foto Cursuri Frigotehnisti pe teren la diferite Societati

Montare vaporizator frigider

Mesaj de iordan.dan » Vin Iul 31, 2015 4:07 pm

Compresorul este in mintile lui , am dat afara uleiul de R12 si am inlocuit cu ulei pentru R 600 .Condensatorul a fost facut din altul mai mare , iar incarcarea cu R600a s-a facut "gura cu gura" circa 80 grame de R600 a.

Se poate citi pe compresor MADE IN ROMANIA ,functioneaza de peste 40 de ani Dupa schimbul de ulei montat in comp lui ,compresorul abia se auzea cum functioneaza

1) Silicagelul din vechiul filtru de R12

2) Uleiul de la R12 ,bun de dat pe gard

3) Schimbarea uleiului vechi cu ulei de R600

4) 263 gr ulei pentru compresoare functionand cu R600a

5) Sudura Capilar

6) Bercluire teava vaporizator

7) Deja incepuse sa vina zapada pe aspiratie cantitate mai mare de refrigerant in circuit

8) Temperatura obtinuta 1,6 grade celsius

9) Vacumare agregat
Fişiere ataşate
Argintare capilar. (Custom).JPG
Capilarul a fost argintat la noul vaporizator
Argintare capilar. (Custom).JPG (95.06 KiB) Vizualizat de 7007 ori
Taiere filtru (Custom).jpg
Filtrul a fost taiat se vede silicagelul care a rezistat peste 40 de ani
Taiere filtru (Custom).jpg (49.53 KiB) Vizualizat de 7197 ori
Ulei R12 (Custom).jpg
Asa arata un ulei de la un frigider Romanesc cu R12 care a functionat 40 de ani Am luat o picatura si am pus intre degete si inca ungea
Ulei R12 (Custom).jpg (41.92 KiB) Vizualizat de 7197 ori
Sch ulei folosind compresorul (Custom).jpg
Furtunul este montat pe aspiratie ,compresorul este legat electric ,compresorul aspira uleiul din bidon
Sch ulei folosind compresorul (Custom).jpg (72.94 KiB) Vizualizat de 7198 ori
Ulei special pentru R600 pus pe cantar (Custom).jpg
263 gr de ulei am scos din batranul compresor ,263 gr de ulei pentru R600 bag
Ulei dedicat pentru compresoare functionand cu R600
Ulei special pentru R600 pus pe cantar (Custom).jpg (45.79 KiB) Vizualizat de 7198 ori
Bercluire teava vaporizator. (Custom).JPG
Bercluire aspiratie ,se vede ca a fost dat jos condensatorul sa pot lucra pe spate lejer
Bercluire teava vaporizator. (Custom).JPG (92.23 KiB) Vizualizat de 7198 ori
Zapada pe aspiratie (Custom).jpg
Zapada vine pe aspiratie ,se rezolva urgent
Zapada pe aspiratie (Custom).jpg (99.65 KiB) Vizualizat de 7198 ori
33C in casa in frigider 1,6 (Custom).jpg
Arctic de 40 de ani 1,6 C si termostatul opreste ,termostatul pus pe 2 , daca il pun pe 1 tine 3,7 C
33C in casa in frigider 1,6 (Custom).jpg (72.26 KiB) Vizualizat de 7198 ori
Vacumare.JPG
Vacumare agregat
Vacumare.JPG (84.11 KiB) Vizualizat de 7198 ori
-PFA Zimnicea
-Tehnician Automatizari (Postliceala Carol I)
-Electrician
https://www.cursuridecalificareacredita ... ctricieni/
https://www.cursurifrigotehnisti.ro/cur ... nstructii/

Re: Montare vaporizator frigider

Mesaj de Nikki » Sâm Aug 01, 2015 10:43 am

iordan.dan scrie:Compresorul este in mintile lui , am dat afara uleiul de R12 si am inlocuit cu ulei pentru R 600 .Condensatorul a fost facut din altul mai mare , iar incarcarea cu R600a s-a facut "gura cu gura" circa 80 grame de R600 a.

Salut Daniel am mai multe intrebari :

-Ce tip de vaporizator ai pus in frigider
-Capilarul a ramas cel original de la R12
-Ai modificat capilarul (lungit ) sa poata functiona cu R600
-Ai pastrat termostatul originat

Multumesc

Mesaj de iordan.dan » Sâm Aug 01, 2015 4:24 pm

Salut Nikki

1.Ca vaporizator am folosit o placa de 430x400
2.Capilarul este tot cel vechi
3.Capilarul il iei prin tatonare eu am pus 1.20 metri infasurat pe aspiratie
4.Termostatul este cel original.
-PFA Zimnicea
-Tehnician Automatizari (Postliceala Carol I)
-Electrician
https://www.cursuridecalificareacredita ... ctricieni/
https://www.cursurifrigotehnisti.ro/cur ... nstructii/

Mesaj de Stelu-45 » Sâm Aug 01, 2015 9:29 pm

Salut ,tot fiind deschisa dicutia ,vin si eu cu o modificare la un frigider tip mai nou cu vap in spuma .
Am citeva poze ,din lipsa de timp si dus de valul de solicitari nu prea am timp de mai multe poze.
Am montat doua serpentine (registre cum vad ca se numesc la curs) in copartimentul gongelator si un registru in frigider iar intre vaporizatorul frigider si congelator am pus un separator de lichid .
Rezultate foarte bune pe pozitia termostatului 1 in frigider 2,3 grade iar in congelator -25 C cu -0,2-0,3 Bari functionand in vacum pe manometru R600.
Fişiere ataşate
P7301356.JPG
P7301356.JPG (198.14 KiB) Vizualizat de 6952 ori
P7301355.JPG
P7301355.JPG (192.07 KiB) Vizualizat de 6952 ori
vap 3 frigider.jpg
vap 3 frigider.jpg (215.91 KiB) Vizualizat de 6952 ori
vap 2.jpg
vap 2.jpg (239.54 KiB) Vizualizat de 6952 ori
vap 1.JPG
vap 1.JPG (217.73 KiB) Vizualizat de 6952 ori

Mesaj de Marcone » Vin Aug 07, 2015 1:13 pm

Buna ziua

Am si eu un frigider modelul de mai sus ,voi atasa o poza

Am urmatoarea problema cu el si nu ii dau de cap
R134
1. Compresor ars da la masa
2. Am inlocuit compresorul
3.Inlocuit filtrul
4.Vacumat ,incarcat etc

Ce problema are
Cand il incarc cu compresorul functionand ,condensatorul se incalzeste ,dupa nici 2 min condensatorul este rece si compresorul trage greu
Am pus mana in interior nici gand sa se raceasca
Nu mai stiu ce sa ii fac ,inca nu am intalnit asa defectiune

Ce poate sa aiba
Fişiere ataşate
Arctic defect (Custom).jpg
Arctic cu R134 ,compresor defect da la masa
Arctic defect (Custom).jpg (40.53 KiB) Vizualizat de 6869 ori

Mesaj de Stelu-45 » Vin Aug 07, 2015 10:59 pm

Asculta vaporizarea in copartimentul congelator daca nu se aude ,ai capilar infundat ,pe manometru nu iti arata sa creasca presiunea pe aspiratie ?
E posibil cind ai sudat capilarul la filtru sa se fi infundat .

Mesaj de Marcone » Sâm Aug 08, 2015 12:11 pm

Stelu-45 scrie:Asculta vaporizarea in copartimentul congelator daca nu se aude ,ai capilar infundat ,pe manometru nu iti arata sa creasca presiunea pe aspiratie ?
E posibil cind ai sudat capilarul la filtru sa se fi infundat .

Multumesc Stelu pentru ajutor .

La vaporizatorul de la congelator nu se aude nimic este mort .
O sa aduc animalul acasa si va tin la curent ce am facut ,
Sa nu se strice mancarea si ce aveau prin el , le-am dus un frigider vechi reparat de mine sa aiba pana il rezolv Poate il dau la schimb si il repar apoi il vand :) .

Mesaj de Razvan gr 6 » Sâm Aug 08, 2015 4:03 pm

Salut

Cum a spus si Stelu ai pe aspiratie ceva infundat , voi lua de pe forum o schema sa ma fac inteles

Tu incarci pe la VS (valva de service ) compresorul aspira din butelie si comprima in condensator ,gazul comprimat se incalzeste deci ai condensatorul cald ,apoi condensatorul se raceste si compresorul trage greu ,vezi sa nu ramana blocat in compresie ,poate are noroc sa il dea afara termicul daca nu este chinezesc
Nu te baza ca mai scapa compresorul pe la supape si se eglizeaza presiunile si bagi statia sau mappul sa demontezi argintarile
Am notat asa
4) argintare la aspiratia comp
3) Argintare filtru la iesire din condensator
1)Argintare capilar la iesire din filtru
5)Setrizare capilar in vaporizator
2)Jumatatea filtrului de 10 sau 15 gr

Remediere

Nu folosesti flacara pentru demontat argintari ,R134 prin ardere produce fosgen (gaz otravitor )

Sunt convins ca nu ai la indemana recuperator si cleste perforant sa recuperezi la filtru (prin perforarea lui ) ,valva perforanta nu face doi bani pe conducta de otel se rupe cuiul perforator
- Cu un cleste sau cu pila triungh tai capilarul in punctul 1 cam la 2 cm de filtru
a) Iese R134 sub forma de lichid =filtrul nu este infundat ,in 3
b)Pui degetele pe cele doua capete de capilar si dai drumul spre vaporizator
c)Nu iese mai nimic =capilarul este infundat unde este sertizat in vaporizator
d) Iese in veselie ,atunci ai o mare surpriza in 4 ai infundat cu argint
-Tai aspiratia comp cu clestele cu rola si bagi o sarma subtire si o sa gasesti argintul , faci alta taietura pina ajungi la teava curata ,apoi refaci sudurile si intregesti traseul ,filtrul il schimbi

Alta minune
Nu iese freon pe la capilar ,tai filtrul pe burta in punctul 2 si o sa vezi cum tasneste ca fantana arteziana ,in acest caz este infundat cu argint capilarul unde intra in filtru deci ai bagat capilarul putin
Daca taind in punctul 2 nu iese nimic atunci tai teava care intra in filtru in punctul 3 si bagi o sarma sa vezi pe unde este infundat

Dupa ce ai gasit locul unde a fost infundat refaci ca la un frigider normal :inloc filtru (pui unul nou nu pe cel vechi ) apoi intregesti traseul

Daca este infundat in punctul 5 unde intra capilarul in vaporizator ,este cam belea
-Sanse mai ai 20-30 % sa il arunce azotul afara ,dar obligat sensul in care bagi sa fie sensul de circulatie al freonului nu bagi invers dinspre vaporizator sa sufle in capilar ca il infunzi definitiv Pentru asta argintezi pe capilar o VS si pe acolo cuplezi bateria de manometre apoi furtunul galbenn la reductorul tubului ,purjezi pe la aspiratia compresorului ,compresorul dat afara Daca nu iese nimic nici la 10 bari doar coarda de chitara te mai poate ajuta
Alta metoda cu care eu am reusita mai mare
-Bag coarda de chitara pe capilar si il desfund cum fac instalatorii la canalizari :)

Ma repet faci taieturi nu topesti cu flacara deschisa FOSGENUL era folosit in primul razboi mondial

Bafta si sa ne tii la curent
Fişiere ataşate
Sch MF.jpg
Schema generala
Tu incarci pe la VS (valva de service ) compresorul aspira din butelie si comprima in condensator ,gazul comprimat se incalzeste deci ai condensatorul cald ,apoi condensatorul se raceste si compresorul trage greu ,vezi sa nu ramana blocat in compresie

Am notat asa
4) argintare la aspiratia comp
3) Argintare filtru la iesire din condensator
1)Argintare capilar la iesire din filtru
5)Setrizare capilar in vaporizator
2)Jumatatea filtrului de 10 sau 15 gr

Remediere

[color=#FF0000][size=150]Nu folosesti flacara pentru demontat argintari ,R134 prin ardere produce fosgen (gaz otravitor )[/size][/color]

Sunt convins ca nu ai la indemana recuperator si cleste perforant sa recuperezi la filtru (prin perforarea lui ) ,valva perforanta nu face doi bani pe conducta de otel se rupe cuiul perforator
- Cu un cleste sau cu pila triungh tai capilarul in punctul 1 cam la 2 cm de filtru
a) Iese R134 sub forma de lichid =filtrul nu este infundat ,in 3
b)Pui degetele pe cele doua capete de capilar si dai drumul spre vaporizator
c)Nu iese mai nimic =capilarul este infundat unde este sertizat in vaporizator
d) Iese in veselie ,atunci ai o mare surpriza in 4 ai infundat cu argint
-Tai aspiratia comp cu clestele cu rola si bagi o sarma subtire si o sa gasesti argintul , faci alta taietura pina ajungi la teava curata ,apoi refaci sudurile si intregesti traseul ,filtrul il schimbi

Alta minune
Nu iese freon pe la capilar ,tai filtrul pe burta in punctul 2 si o sa vezi cum tasneste ca fantana arteziana ,in acest caz este infundat cu argint capilarul unde intra in filtru deci ai bagat capilarul putin
Daca taind in punctul 2 nu iese nimic atunci tai teava care intra in filtru in punctul 3 si bagi o sarma sa vezi pe unde este infundat

Dupa ce ai gasit locul unde a fost infundat refaci ca la un frigider normal :inloc filtru (pui unul nou nu pe cel vechi ) apoi intregesti traseul

Daca este infundat in punctul 5 unde intra capilarul in vaporizator ,este cam belea
-Sanse mai ai 20-30 % sa il arunce azotul afara ,dar obligat sensul in care bagi sa fie sensul de circulatie al freonului nu bagi invers dinspre vaporizator sa sufle in capilar ca il infunzi definitiv
-Bag cioarda de chitara pe capilar si il desfund cum fac instalatorii la canalizari :)

Bafta si sa ne tii la curent
Sch MF.jpg (55.32 KiB) Vizualizat de 6831 ori

Mesaj de Marcone » Dum Aug 09, 2015 11:41 am

Razvan gr 6 scrie:Daca este infundat in punctul 5 unde intra capilarul in vaporizator ,este cam belea
-Sanse mai ai 20-30 % sa il arunce azotul afara ,dar obligat sensul in care bagi sa fie sensul de circulatie al freonului nu bagi invers dinspre vaporizator sa sufle in capilar ca il infunzi definitiv Pentru asta argintezi pe capilar o VS si pe acolo cuplezi bateria de manometre apoi furtunul galbenn la reductorul tubului ,purjezi pe la aspiratia compresorului ,compresorul dat afara Daca nu iese nimic nici la 10 bari doar coarda de chitara te mai poate ajuta
.

Razvan m-ai bagat in ceata cum sa argintez o VS de un capilar de 2 mm :-o

Mesaj de Razvan gr 6 » Dum Aug 09, 2015 5:15 pm

Marcone scrie:
Razvan gr 6 scrie:Daca este infundat in punctul 5 unde intra capilarul in vaporizator ,este cam belea
.

Razvan m-ai bagat in ceata cum sa argintez o VS de un capilar de 2 mm :-o

Bre Marcone dar tu nu prea ai dat pe la scoala ,sa nu zici ca ai fost coleg cu noi ca nu te cred ,sunt lucrusi simple care fac parte din ABC-ul meseriei Daca bagai un ochi pe forum gaseai cum arginteaza astia mici VS la capilar .viewtopic.php?f=13&t=529

Special pentru tine descriu principalele operatii :)
Fişiere ataşate
Calibrare pe cui.JPG
Cauti un cui care sa aiba diam cat capilarul ,pentru masuratoare poti folosi un subler sau la ochiometru , pui cuiul linga capilar sa aiba ac diametru.
Alta scula foarte importanta un patent
Deci cu un patent si un cui ruginit faci un buzunar si gata
Calibrare pe cui.JPG (69.3 KiB) Vizualizat de 6726 ori
VS calibrata.JPG
VS calibrata
VS calibrata.JPG (60.36 KiB) Vizualizat de 6727 ori
Argintare VS capilar.JPG
Argintare capilar pe VS se foloseste mapp-ul sau statia de sudura
Argintare VS capilar.JPG (110.8 KiB) Vizualizat de 6728 ori

Următorul

Înapoi la Practica Cursuri Frigotehnisti Albume foto Practica